Ügyfeleinket a Mercedes-Benz Night Riders rendezvényünkön láttuk vendégül! A program az esti órákban vette kezdetét, amikor már csak a város fényei ragyogtak. ⭐ Vendégeink a legújabb EQ-modelljeinket és Plug-in-Hybrid autóinkat próbálhatták ki.


Az emisszómentes autózás már több évtizede a köztudatban lévő elvárás. A régi technológián alapuló belső égésű motorral hajtott gépjárművek manapság már sokkal kevesebb káros anyagot bocsátanak ki, azonban továbbra is a világszinten elvárt széndioxid kibocsátási szint csökkentés ellen dolgoznak.

Az Európai Unió például már 1992 óta meghatározza az államaiban eladott új gépjárművek károsanyag-kibocsátásának elfogadható szintjét, ez volt az ún. Euro 1 norma, most tartunk ez Euro 6D szinten, ami mér lényegesen szigorúbb megközelítés.

Ráadásul a mobilitás iránti igény globálisan is dinamikus növekedett az elmúlt évtizedeken, ehhez párosultak a csökkenő olajkészletek, az emelkedő energiaárak.

Régóta nem kérdés tehát, hogy új technológiákra van szükség. Ezek közül egyik lehetőség az elektromos meghajtás - feltéve, hogy a felhasznált villamosenergia is karbonsemleges. A szükséges változások messze túlmutatnak azon, hogy milyen az autók motorja, meghajtása. A zéró emissziós törekvéseknek az autók gyártásában, az autóipari beszállítói láncok kialakításában is meg kell mutatkoznia.

ELEKTROMOBILITÁS

Az elektromobilitás a környezettudatosság, a klímavédelem és a fenntartható fejlődés szimbólumává vált, úgy tekintünk rá, mint ami elősegítheti a kitűzött éghajlat- és energiaügyi célok teljesítését.

2014: Európai Parlament elfogadta az alternatív üzemanyagok infrastruktúrájának bevezetéséről szóló irányelvet, amely kijelöli, hogy az EU-nak 2020. december 31-ig milyen lépéseket kell tennie az alternatív hajtású gépjárművek terjesztésének érdekében.

Világszinten az ENSZ 2015-ös párizsi klímacsúcsán fogalmazták meg pontosabban az elektromobilitásról, az éghajlatváltozásról szóló célkitűzéseket: olyan szintre kell emelni az elektromobilitás elterjedtségét, amely kompatibilis a klímacsúcs egyik fő célkitűzésével: a globális átlaghőmérséklet emelkedésének jóval 2 °C alatt tartásával.

ELEKTROMOBILITÁS A MERCEDES-BENZNÉL

Az elektromobilitás irányába történő elmozdulást kettős hatás alakította: egyrészt a CO2 kvótáknak való megfelelés, másrészt a cégcsoport saját maga által meghatározott fenntarthatósági célkitűzéseinek betartása, amelynek fontos eleme az elektromobilitás.

Hol tartunk?

• A 2020-ról készült fenntarthatósági jelentésünkben már olvasható, hogy teljesítettük a szigorú európai CO₂-célokat az elmúlt évben.

• Természetesen a Daimler is meghatározta a fenntartható jövő érdekében tett saját vállalásait. Az Ambition 2039 programunk erről szól: 2039-ig karbonsemleges új autóflotta létrehozása a célunk. 2030-ra pedig a célunk az, hogy az értékesített járművek fele elektromos meghajtással rendelkezzen – teljesen elektromos vagy plug-in hibrid modell legyen.

• A Mercedes-Benz a globális beszállítói hálózat példaképe akar lenni: 2022-től a vállalat saját üzemei is CO2-semlegesen gyártanak majd.

Amikor az elektromos autók piacára való belépésről döntöttünk, azt is figyelembe vettük, hogy egy ilyen merőben új technológiára való áttérés a felhasználóknak nem csak egyszerűen technológiaváltást jelent, de részben a járműhasználat, a bevett közlekedési szokások változását is. Mondhatjuk úgy is, kicsiben kezdtük.

Amikor a Mercedes-Benz kidolgozta egy kimondottan városi jármű koncepcióját, az nem csak azt jelentette, hogy a hajtásláncának elektromosnak kell lennie, hanem megoldást kellett kínálnia a városi közlekedés akkori kihívásaira és lehetőségeire is. 2007-ben az elektromos smart az elektromos autózás úttörője volt, 2015-től pedig a smart fourtwo és forfour modellek viszik tovább ezt az úttörő szerepet ebben a kategóriában. Nagy sikert aratott az első teljesen elektromos B-osztályunk is.

Az EQ teljesen elektromos modellcsaládunk első tagját, az EQC-t 2018-ban mutattuk be. Az EQ vonal tervezésekor, kialakításakor a célunk az volt, hogy a vevőinknek az elektromos autózás ugyanazt a kényelmes, biztonságos és megbízható vezetési élményt jelentse, mint amit általában egy Mercedes-Benz gépjárműtől elvárnak. A teljesen elektromos Mercedes-EQ család 2021-ben és 2022-ben összesen nyolc modellel bővül.

HOLISZTIKUS MEGKÖZELÍTÉS

Az elektromos autózás egyik pillére az autó maga.

Az xEV eladások dinamikus növekedésével jelentős előrelépést tett a Mercedes-Benz Hungária Kft. 2020-ban: 960 teljesen elektromos és plug-in hibrid Mercedes-Benz személygépkocsit regisztráltak Magyarországon (Datahouse adatok). Így a márka teljes személygépkocsi eladásainak 21 százalékát kitevő xEV értékesítésekkel a Mercedes-Benz vezető szerepet szerzett a prémium szegmensben. Emellett a Mercedes-Benz regisztrálta az összes Magyarországon eladott xEV modellek 16 százalékát, ezzel a legnagyobb részesedést produkálva a teljes magyar személyautó piacon a teljesen elektromos és plug-in hibrid személyautók kategóriájában. Ez a kimagasló teljesítmény annak köszönhető, hogy a Mercedes-Benz Hungária Kft. már 27 plug-in hibrid és egy teljesen elektromos személygépkocsi-modellt kínált a hazai piacon 2020-ban.

A másik pillér a töltési infrastruktúra.

A Daimler nem rendelkezik saját töltőhálózattal, tagja viszont az IONITY konszernnek.

Az IONITY a BMW Group, a Daimler AG, a Ford Motor Company és a Volkswagen konszern (az Audi és a Porsche márkákkal együtt) Joint Venture együttműködésével jött létre. Az Ionity Európa fő közlekedési tengelyei mentén telepített nagy teljesítményű töltőhálózatot.

A Mercedes me Charge töltőhálózat révén az EQ, valamint bizonyos plug-in hibrid modellek jelenleg is átfogó hozzáféréssel rendelkeznek a nyilvános töltőállomásokhoz. A Mercedes me Charge folyamatosan növekvő hálózata világszerte már több mint 500.000 AC és DC töltőpontot kínál, amelyből 200.000 Európában található. A Mercedes me Charge segítségével 400 különböző szolgáltató töltőállomásához férhetnek hozzá egyetlen helyről a Mercedes-Benz ügyfelei, a kényelmesebb fizetés és az átláthatóbb elszámolás pedig kellemes, egyszerű utazást tesz lehetővé a könnyen áttekinthető és tervezhető töltésekkel együtt.

Plug-in hibrid és egy teljesen elektromos modellek töltési lehetőségei

• otthon töltés (ELMŰ, ÉMÁSZ, EON)

• publikus töltés

• desztinációs, célállomáson történő töltés (szálláshelyek, élelmiszer üzletláncok)


Partnereink