Bár első versenye után azt mondta, soha többet nem tereptriatlonozik, a Győrött élő Poór Brigitta ma már a sportág hazai koronázatlan királynője. Sőt, a profik között, nemzetközi szinten is az élversenyzők között tartják s

A tereptriatlonisták a triatlon olimpiai távján – 1500 méteres úszás, 36 kilométeres kerékpározás és 10 kilométeres futás – versenyeznek, csak éppen különösen nehéz terepeken. A szervezők folyamatosan keresik a kihívásokat és egyre látványosabb pályákat jelölnek ki. Poór Brigitta, a Merida Maraton TeamCST és a Megathlon SE sportolója idei első vrsenyén negyedik helyen végzett a tereptriatlon Világkupaszezon portugáliai állomásán.


A győri versenyző hosszabb kihagyás után tért vissza a VK-mezőnybe, ezért az úszás során óvatos tempót diktált. A kerékpáros résztávon a második helyig jött előre, ám a futásra elfáradt, így a negyedik helyig csúszott vissza. Poór egyébként U23-as világbajnok, a felnőttek között harmadik volt világbajnokságon, többszörös Világkupa-győztes, s a nemzetközi szövetség által rendezett versenyen egyszer, az úgynevezett XTERRA-sorozatban kétszer lett Európa-bajnok. Az összetett pontversenyben jelenleg az ötödik helyen áll úgy, hogy az eddigi öt versenyből csak kettőn állt rajthoz. „Természetesen nem vagyok elégedett ezzel az eredménnyel, az év sajnos nem indult jól és elég döcögősen haladt. Bevallom, az elmúlt esztendő végén kicsit besokalltam s elvesztettem a motivációmat, úgy éreztem, pihennem kell egy keveset. Aztán nekiálltam a munkámnak, s áprilistól dolgozom úgy, ahogyan valójában kellene, de ez még nem volt elég a dobogóhoz, ráadásul nemrég meg is betegedtem, amire már nagyon rég volt példa” – árulta el Poór Brigitta, akit természetesen a kezdetekről is megkérdeztünk.


„Ahogy nagyon sok versenytársam, így én is úszással kezdtem. Hétévesen részt vettem egy mezei futóversenyen, ahol sikerült nyernem. Ekkor kérdezték meg tőlem, hogy bringázni tudok-e, és mivel tudtam, már egyenes is volt az utam a triatlon világa felé. Végül itt is ragadtam. Később, korosztályos bajnoki címek után kezdtem el újabb és újabb kihívások felé kacsingatni. Még juniorkorúként, egyben legfiatalabb versenyzőként részt vettem az akkori visegrádi nemzetközi tereptriatlon-versenyen. Célba érve azt mondtam, hogy soha többet, most mégis ez tölti ki az életem...” S hogy miért éppen a terep- és nem a hagyományos triatlon mellett tette le a voksát, arra egyszerű a magyarázat. „Több mint tíz évig triatlonoztam, de a terep az én világom. Bár itt is minden másodpercben figyelni kell, a környezet, ahol sportolunk, rendkívül inger gazdag. Más az atmoszféra. Sajnos idehaza kevésbé elfogadott ez a sportág. Pár éve volt ugyan néhány verseny Magyarországon, de ma már nem rendeznek itthon tereptriatlont. Annak viszont nagyon örülök, hogy az eredményeim révén azért sokakhoz eljut Magyarországon is ez a gyönyörű sportág, amit szeretnék továbbra is népszerűsíteni.”


 A felkészülések és versenyek rengeteg időt emésztenek fel ezen a szinten. „Igazából ennek a sportnak és ebből élek, de el kell árulnom, ez nem egyszerű feladat – teszi hozzá Poór Brigitta. – Bár külföldön rendkívül nagy az érdeklődés az XTERRA-versenyek iránt, igazából a top háromban kell lenni, hogy ebből valahogy meg lehessen élni. A szövetségtől nem kapok támogatást, csak magamra számíthatok, s minden azon áll vagy bukik, hogy a versenyeken hogyan teljesítek, hányadik leszek.” 


A rengeteg siker és cím ellenére a győri versenyzőnek még vannak céljai. „Még sokáig szeretnék úgymond a csúcson maradni és magamból a maximális teljesítményt kihozni. Ebben a sportágban minél idősebb valaki, annál több rutint tud hasznosítani, a maga javára fordítani, ez pedig nagyon sokat számít. Fejlődni mindig lehet valahová. Szeretném összeszedni magam, s szeretnék az augusztus eleji Európa-bajnokságra igazán jó formába lendülni. Amúgy realista vagyok, nem álmodozom mindig csúcseredményekről, de egy világbajnoki cím még nagyon hiányzik az eredménylistámról.”


Partnereink