Frankfurt, 2020. július 8.

Hybrid 48V-os hajtáslánc, és a Kia új, intelligens kézi sebességváltója a Ceed modellekben

- Az ‘EcoDynamics+’ Hybrid 48V-os, dízelmotoros hajtáslánc a Ceed legtöbb változatához elérhető (ProCeed kivételével)

- A 48V-os kiegészítő elektromos hajtás hatására– változatlan menetteljesítmények mellett – csökken a CO2-kibocsátás

- Az elektromos tengelykapcsoló-működtető (clutch-by-wire) rendszerrel kiegészített intelligens kézi sebességváltó növeli a hajtáslánc összhatásfokát, miközben a kézi váltás élvezete változatlan marad

- Az ‘EcoDynamics+’ modellekre is érvényes a Kia 7 éves, 150 000 kilométeres garanciája  

Frankfurt, 2020. július 8. – a Kia bemutatta EcoDynamics+ Hybrid 48V-os dízelelektromos hajtásláncát Ceed-sorozatban (ötajtós, kombi és XCeed).

Az EcoDynamics+ hajtásokban a villanymotorként is működtethető, szíjhajtású generátor dolgozik együtt a Kia 1,6 literes, ‘Smartstream’ sorozatú dízelmotorjával. Az eredmény: csökkenő széndioxid-kibocsátás és alacsony üzemeltetési költségek. Az új hajtáslánc a dízelmotor 136 LE-s teljesítményváltozatával érhető el.

A Hybrid 48V technológiai megoldásai révén a Ceed modellcsalád CO2-kibocsátása csökken, ami ugyanakkor nem jár együtt a menetteljesítmények romlásával.

  Az EcoDynamics+ Ceed modellek ötajtós és kombi változatai, valamint az XCeed is a Kia szlovákiai, zsolnai üzemében készülnek. A mostantól számos európai piacon megjelenő új, Hybrid 48V modellváltozatokat továbbra is a Kia 7 éves/150 000 kilométeres garanciájával értékesítik.  

  EcoDynamics+ Hybrid 48V-os dízelmotoros hajtáslánc villanymotorként is működő generátorral A Ceed modellek Hybrid 48V hajtásláncában a Kia által valaha gyártott legtisztább üzemű ‘Smartsteam’ dízelmotor dolgozik együtt az EcoDynamics+ 48V-os, villanymotorként is működtethető – és így a dízelmotornak az autó hajtásába besegítő – generátorával.  


Az EcoDynamics+ azáltal biztosít nagyobb hatékonyságot a dízelmotornak, hogy begyűjti, majd visszaforgatja a mozgási energiát, ami a hagyományos hajtásokban jelentős részben veszendőbe megy. A 48V-os generátor felhasználja a nagyrészt motorféküzemben összegyűjtött, és a 48V-os lítiumion-polimer szerkezetű akkumulátorban tárolt elektromos energiát, így gyorsításkor villanymotorként dolgozik, ezáltal csökken a dízelmotor terhelése, a károsanyag-kibocsátás, valamint a fogyasztás is.  

  A Hybrid 48V-os rendszer szíjhajtással kapcsolódik közvetlenül a dízelmotor főtengelyére, és zökkenőmentesen vált a „motor”, és a „generátor” üzemmódok között. Motoros üzemmódban teljesítményével és forgatónyomatékával a dízel főtengelyén át segít be a hajtásba. Amint a vezető leveszi a lábát a gázpedálról (bizonyos esetekben az akkumulátor töltöttségétől függően haladás közben is), a szerkezet azonnal generátor üzemmódba kapcsol, és közvetlenül a főtengelytől kapott mozgási energiával tölti a hajtáslánc 48V-os akkuját.  

A Kia ‘U3’ sorozatú, 1,6 literes CRDi (common-rail direct injection: közös nyomócsöves, közvetlen befecskendezéses) dízelmotorja szelektív redukciós katalizátort (SCR) is használ a kipufogógázok nitrogénoxid tartalmának jelentős csökkentésére. A Hybrid 48V emellett kevesebb szén-dioxidot és koromrészecskét bocsát a környezetbe, mint a korábbi Kia dízelmotorok.

  Az elektromos tengelykapcsoló-működtetéssel (clutch-by-wire) kiegészített intelligens kézi sebességváltó tovább növeli a hatékonyságot A Ceed a Kia egyik első európai modellje, amit a márka új, intelligens kézi sebességváltójával, az iMT-vel értékesít. Az új erőátvitel kizárólag az EcoDynamics+ Hybrid 48V hajtásláncú modellekhez érhető el. Az elektromos tengelykapcsoló-működtetésű (clutchby-wire) erőátvitel hozzájárul a Hybrid 48V nagyobb üzemanyag-hatékonyságához, ami kisebb fogyasztást, és alacsonyabb széndioxid-kibocsátást is jelent, miközben a kézi váltás élvezete és szabadsága változatlan marad.  

  A hagyományos mechanikus tengelykapcsoló helyett az iMT-ben egy teljesen elektromos rendszer működik, így az erőátvitel működése a korábbinál sokkal pontosabban igazítható a Hybrid 48V-os hajtásláncok igényeihez. A belsőégésű motor jóval korábban leáll, mint ahogy azt a Kia hagyományos startstop rendszereiben megszokhattuk, majd a villanymotorként is működtethető, 48V-os generátor indítja azt újra hangtalanul és gyorsan. A rendszer alapbeállításának tekinthető Eco üzemmódban a motor menet közben is leállhat (125 km/hig), és csak akkor indul újra zökkenőmentesen, ha a vezető a gázra lép, vagy kinyomja a kuplungpedált. A rendszer működésének hatására javul az üzemanyag-hatékonyság és csökken a CO2-kibocsátás (valós vezetési körülmények között).  

  A váltó akkor is a korábban kapcsolt sebességfokozatban marad, amikor a belsőégésű motor leáll, és a dízel csak akkor indul újra, ha a vezető vagy a fékre, vagy a gázra lép. A motor azonban üres fokozatban indul újra, amint a vezető kinyomja a kuplungot a váltáshoz, illetve akkor is, ha az autó sebessége túl alacsony a korábban kiválasztott sebességfokozathoz.  

 

Partnereink