.

Az elmúlt közel két hónapban egy Mercedes-Benz GLB 250 4Matic személygépkocsi volt a társam az utakon és az utcákon. Néhány mondatban megosztom a tapasztalataimat.


Ez az autó a méretét tekintve a GLA és a GLC közötti Mercedes – Benz modell, mely kifejezetten praktikus, családi és egyben városi használatra is tökéletes. Egy 1834cm széles és 4634 cm hosszú autóról beszélünk, amellyel az olykor szűk budapesti utcákon, vagy a mélygarázsokban is egyszerű a parkolás – természetesen nagy segítség a kamera rendszer, vagy a parkoló asszisztens.

A GLB kimondottan könnyedén mozog a forgalomban, nincs olyan érzése az embernek, hogy túl nagy lenne a belvárosi utcákhoz. Ebben természetesen nagy segítség a SUV-okra jellemző emelt ülés, ami javítja a forgalom áttekintését. 
 
Mindeközben akár 1805 literes csomagteret vihetünk magunkkal, de számos lehetőséget nyújt a hosszában csúsztatható hátsó üléssor, és a mélységében állítható csomagtér padló. Sőt, akár hétülésesre is konfigurálható a járművünk, és ekkor fokozott értelmet nyer a hosszanti tetősín. Egyszóval ez az autó nagyon sokféle igénynek tud megfelelni, ami a belső tér kialakítását illeti. 


Természetesen a motor kiválasztásában is számos lehetőség áll rendelkezésre. Az általam vezetett 165KW-os benzin motorral ellátott autó még súlyosan megpakolva is kifejezetten sportos jellemzőket mutatott. Persze a fogyasztás jelentős mértékben függ attól, hogy ki mennyire vezet sportosan, mennyit csoszog a dugóban, és hogyan használja a dynamic kapcsolót eco, comfort és sport fokozat között. A más típusoknál megszokott sport+ lehetőség ebben az autóban nem áll rendelkezésre, de őszintén szólva még sportba is csak ritkán váltok fel a komfort fokozatból.  


S amit szintén akár el is felejthetek, az a touchpad, amit mindig is nehezen kezelhetőnek találtam, főleg vezetés közben. Az érintőképernyő ugyanis lényegesen gyorsabb, és ezáltal biztonságosabb lehetőséget kínál.  

Az egyetlen vitatéma, amivel már többször is találkoztam, hogy ez az autó szép-e. Nos, egészen biztosan nem ez a Mercedes legáramvonalasabb, legdekoratívabb autója. Kétségkívül nem egy „csajozós verda”. De nem is azoknak készült, akik mutogatni akarják az autójukat, hanem azoknak, akik számára az autó elsősorban használati tárgy, amelynek ki kell szolgálnia egy családot és élhetőnek kell lennie egy városban is, miközben megadja a vezetési élményt és megfelel a számomra legfontosabb három kategóriának: biztonság, megbízhatóság és kényelem.  

„Na jó, de a Mercedes luxus márka.” – hallom a reménytelen hangot. Nos, ez az autó nagycsaládos állami támogatással 9.990.000 Ft-tól elérhető. Nyilvánvalóan igényektől és pénztárcától függően személyre szabható akár kényelmi, akár teljesítmény szempontjából is és persze ez árban is meglátszik, de ez az autó egyáltalán nem elérhetetlen, főleg, ha kalkulálunk a vásárlással együtt járó egyéb kedvezményekkel is.  

Volt már erősebb, szebb és nagyobb autóm is. Számomra azonban a GLB tökéletesen bevált.

Megszerettem.  

GUNDEL TAKÁCS GÁBOR  


Partnereink