.

A biztonságos vezetéshez több kell, mint biztonságos autó


Budapest. A hűvös, esős őszi napok beköszöntével nem csak a járművünket kell felkészíteni az évszakváltásra és a közelgő téli időszakra, hanem az autóvezetőknek is újra hozzá kell szokniuk a megváltozott útviszonyokhoz. A Mercedes-Benz egyre hatékonyabb biztonsági és asszisztensrendszereket épít be járműveibe, ugyanakkor a cégnél nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy vásárlóik az új autókat megfelelően használják, azokkal balesetmentesen közlekedjenek és megfelelően reagáljanak egy felmerülő vészhelyzetben. Ezért az új autó-tulajdonosoknak a Mercedes-Benz rendszeresen szervez vezetéstechnikai tréningeket, amelyekre az év végéig még nyolc alkalommal kerül sor. A Drivingcamp vezetéstechnikai központban megrendezett eseményen a Mercedes-Benz tulajdonosok a tréning mellett Győrfi Páltól, az Országos Mentőszolgálat szóvivőjétől hasznos tanácsokat kapnak akár életmentést igénylő vészhelyzet esetére is.
A Mercedes-Benz úttörő szerepet tölt be a biztonságos autózás megvalósításában. Az első automobil elkészülte óta, 1886-tól a Mercedes-Benz és elődvállalatai kiemelkedő szerepet játszottak az aktív és passzív biztonsági megoldások fejlesztésében, újabb és újabb sztenderdeket állítva fel az autógyártásban.

 A Mercedes-Benz iparági szintem meghatározó biztonsági fejlesztései

A Mercedes-Benz mindig is meghatározó szerepet játszott a járműbiztonság terén, amelynek a kezdetekben fontos szereplője volt a magyar származású Barényi Béla, akinek a merev utascellát, a gyűrődőzónákat, a biztonsági kormányoszlopot és számos más védelmi megoldást köszönhetünk.

A Mercedes-Benz mutatta be és vezette be elsőként az ABS blokkolásgátló rendszert, a vezetőoldali légzsákot, amelyek ma már minden autó alapfelszereltségének részei. Az ESP® menetstabilizáló rendszert, a BAS fékrásegítő rendszert, a távolságtartó tempomatot, vagy a PRE-SAFE® utasvédelmi rendszert is a Mercedes-Benz mérnökeinek köszönhetjük.

Azonban a legbiztonságosabb autóhoz is hozzáértő, az autó minden részletét jól ismerő vezetőre van szükség a balesetmentes közlekedéshez. A Mercedes-Benz személygépjárműt vásárlóknak lehetősége nyílik részt venni egy integrált vezetéstechnikai oktatáson. A négy órás program során – amelyet Európa egyik legmodernebb vezetéstechnikai centrumában, a zsámbéki Drivingcamp-en tartanak – az új autók tulajdonosai először egy átfogó előadásban ismerkedhetnek meg Mercedes-Benz járművük biztonsági és asszisztens rendszereivel, a sávtartó-, aktív fék-, oldalszél asszisztenstől kezdve, a torlódás vagy holttér figyelő asszisztensen át a különböző világítási megoldásokig.

Ezt követően a vezetéstechnikai pályán módjuk nyílik - a helyes ülésbeállítás elsajátítása után -egyebek mellett váratlanul felbukkanó akadály kikerülésére csúszós útfelületen, amely a blokkolásgátló (ABS) és a menetstabilizáló (ESP®) rendszerek működését mutatja be. Gyakorlati tanácsokat kapnak a pontos íveken történő, a forgalmi sáv teljes szélességét kihasználó vezetéshez, a hirtelen megcsúszó és kifaroló jármű feletti uralom visszaszerzéséhez és a helyes kormányzástechnikához is. Kipróbálhatják például azt is, hogy egy felvezető autót követve hogyan lép működésbe szükség esetén az Aktív fék asszisztens, amellyel egy esetleges ütközéses vagy ráfutásos baleset előzhető meg.
A vezetéstechnikai tréning résztvevői Győrfi Pál életmentő tanácsait is meghallgathatják, amelyeket vészhelyzet esetén alkalmazhatnak. A jogosítvány megszerzésehez szükséges elsősegélytudás az évek alatt megkophat, és kritikus helyzetben nem biztos, hogy a megfelelő megoldás jut a vezető eszébe. Ezek felelevenítéséről és a baleseti helyzetekben való megfelelő viselkedésről is szól a tapasztalt szakember gyakorlatias előadása.

„Vezetés közben részesei vagy szemtanúi is lehetünk egy vészhelyzetnek, ilyen esetben gyorsan kell komoly döntéseket hoznunk. A legfontosabb, hogy ne féljünk attól, hogy valamit rosszul csinálunk, hiszen életveszély esetén az a legrosszabb, ha nem teszünk semmit. Teremtsünk biztonságos környezetet, jelezzük a veszélyt vészvillogó, elakadásjelző háromszög, láthatósági mellény használatával. Tájékozódjunk és hívjunk segítséget a 112-es számon, vagy az előre letöltött ÉletMentő applikációval. Ha szükséges, hárítsuk el az életveszélyt, majd segítsünk a könnyebb sérülteknek is” – mondta el Győrfi Pál, a tréning életmentésről szóló részének előadója.

További információ: https://www.drivingcamp.hu/hu/hirek/mercedes-benz-vezetestechnikai-trening-ujauto-tulajdonosokna
Partnereink