Volvo Győr

9012 Győr Mérföldkő út 1. Autentik Motor-Car Kft. +36 96/556-246

www.volvogyor.hu

Volvo

A rákvacsora A legsvédebb vállalat az egyik legsvédebb hagyománnyal, rákvacsorával vette kezdetét. 1924. július 25.-ének estéjén Assar Gabrielsson és Gustaf Larson összefutottak a stockholmi Sturehof vendéglőben. A két svéd autórajongó nagy tál vörös rákot rendelt, majd néhány órával később megszületett a vállalat, amelyet Volvo néven ismert meg a világ. A „volvere” latinul a „gördül” ige főnévi igenév formája. Ez az ige fordul elő, például a revolver szóban is, melyet a forgótáras pisztolyok megnevezésére használnak. Egyes szám első személyben a „volvere” igéből „volvo” lesz, ami nem mást jelent, mint „gördülök”.
Minden, ami gördül
Amikor a cég megkezdte működését, a tevékenységi kört így írták le: „Golyós csapágyak, görgős csapágyak, gépek, hajtóművek, automobilok, kerékpárok, szállítóeszközök, bármilyen jellegű szállító-berendezés, valamint részegységek és alkatrészek az előbb említett termékekhez.” Egy-két különös termék is magán viselte a Volvo nevet, például gázégő, kemping utánfutó és irodai szék.
Ősi jelvény
Ezzel egyidejűleg a vas ősi vegyjelét, a nyíllal (balról jobb irányba felfelé) átszúrt kört választották emblémának. Ez az egyik legrégibb és legismertebb jel a nyugati kultúrákban, mely eredetileg a Mars bolygót jelképezte a Római Birodalomban. A római időkben a háború istenét, Marsot, és a férfi nemet is ezzel a szimbólummal jelezték. Minden Volvo modell hűtőrácsát a mai napig ez a krómozott jelvény díszíti, akárcsak a kormány közepén a vas jelképe.
Csattanással kezdődött biztonság
Az első Volvo „törés-teszt” már azelőtt megtörtént, hogy egyetlen kocsit is eladtak volna. 1926-ban, a Stockholmból Göteborgba vezető úton, a kilenc ÖV4 prototípus egyike frontálisan ütközött egy amerikai kocsival. Az importautó összetört, a Volvo néhány karcolással megúszta. Az első modell, a “Jakob”
A svéd naptárban július 25-e Jakab napja. Erre esett a már említett rákvacsora, és ezért lett “Jakob” az első autómodell, az ÖV4 beceneve. A kétliteres, 28 lóerős motorral hajtott kocsi 1927. április 14-én gördült ki a gyárból és összesen 297 darab talált gazdára az értékesítés első évében.

Amerikai inspiráció a harmincas években
A harmincas években főképp az Egyesült Államokból érkezett inspiráció. 1935-ben jelent meg a PV36-os modell. A gyönyörű “Carioca“ új, markáns formája újszerű technikát, például független kerékfelfüggesztést rejtett. A Carioca egyike a Volvo klasszikusainak.
PV444 – a család és a versenyzők kedvence
A ma már hagyományosnak számító Volvo-design 1944-ben a PV444-gyel született. A PV 444 megfelelően tágas és elég erős volt ahhoz, hogy „családi sportkocsiként” váljon ismertté, ám hamarosan a versenyzők kedvence is lett. Akkoriban sok versenyző lemondta a részvételt, ha megtudta, hogy Volvo is van a mezőnyben. Kár az időért és a benzinért…
Olasz hatások az ötvenes években
1953-ban a Volvo már összesen 15.666 darab autót gyárt, azaz közel ötvenháromszor annyit, mint „Jakob” évében. Az ötvenes években Olaszország volt a design vezető hatalma. A Volvo Car Corporation első formatervezője, Jan Wilsgaard az olaszos hatásokat ötvözte a svéd funkcionalitással, amikor az 1956-ban Amazon néven bemutatott P120-at alkotta.
A P120 már azokat a design-jegyeket mutatta fel, amelyek azóta is a Volvo büszkén viselt sajátosságának számítanak: a V-alakú géptetőt, a határozott vállvonalat, és a függőleges hűtőmaszkot. Az Amazon a presztízst és célszerűséget egyszerre kínáló Volvo kombik hosszú sorozatának első képviselője.
1959 mérföldkő, nem csak a Volvo, hanem az egész világ életében
1959-ben a Volvo mindörökre megváltoztatta az autó világát, amikor bevezette a házon belül, Nils Bohlin által feltalált hárompontos biztonsági övet. A hárompontos öv az emberiség történetének egyik legfontosabb életmentő újítása – egyben mindmáig az autók biztonságának alapja. Csak Svédországban 1959-ben 39.016 darab új Volvót értékesítenek!
Az „Angyal” autója
Tekintettel erre az őrangyal-szerepre, van-e természetesebb, mint hogy az „Angyal” vezette a következő Volvót? A P1800 1959-ben mutatkozott be. Mint sportos, dinamikus és elegáns autó, ez lett Roger Moore kocsija az angol televízió „Angyal” sorozatában, ami valószínűleg nem szolgált az angol autóipar különösebb örömére…
“Amerika legtisztább autója”
Az 1966-ban megjelent Volvo 140 volt a márka első típusa, amelynek párhuzamosan tervezték a szedán és kombi változatát. A Volvo 140, majd a 240 formájában olyan kortalan designt valósított meg a Volvo, amely csaknem harminc évig hódított a világ minden táján.
Gyermekbiztonságból kitűnő
1967-ben jelenik meg az első, hátrafelé néző gyermekülés, és a Volvo vezető szerepet vállal a gyermekek biztonságának fokozásában. Erre egyetlen más autógyár sem fordít ekkora figyelmet. Számtalan további meghatározó modell, és világszintű újdonság (mint például a katalizátor és a lambda-szonda bevezetése) után 1998-ban mutatkozott be a Volvo S80, mely az első autótípus a Volvo nagy alapvázán, a biztonság, a komfort és az innováció csodája. Teljesítménye 272 lóerő! Biztonsági világújdonsága az IC függönylégzsák és a nyaksérüléstől védő WHIPS ülés. Azóta számos új Volvo modell született, melyek közös és megrendíthetetlen értékei a biztonság és a skandináv design. Az ezredfordulón azonnali sikert arat a Volvo V70 második nemzedéke – a nagy alapvázra épülő, teljesen új típus. Ugyanekkor jelentkezik az új Volvo Cross Country is, valamint bemutatkozik a nagy alapvázat hasznosító harmadik modell, a sportos Volvo S60. 2002-ben Detroitban lehull a lepel a sport-terepjáróról, a Volvo XC90-ről, mely az értékesítés első évében már több, mint 20 nemzetközi díjat kap.

Közelmúlt és jelen
2004-ben indul be a vadonatúj S40 és V50 gyártása. Forradalmian új belső formatervezésükkel, osztályelső biztonságukkal, öthengeres motort és összkerékhajtást is kínáló technikájukkal már megjelenésükkor nagy sikert aratnak.
2006-ban mutatkozik be a Volvo eddigi legmeghökkentőbb modellje, a provokatív C30-as, mely egy a korábbinál merőben más célcsoport igényeit hivatott kielégíteni. 2007-ben pedig ismét egy világújdonsággal rukkol elő a Volvo. A két fokozatban állítható beépített gyermekülés az emelt hasmagasságú kombiban az új V70-esben, valamint az új XC70-esben mutatkozik be.
No, de a 2008-as év sem telhetett el a Volvo háza táján eseménytelenül… Ekkor ismerhették meg ugyanis az érdeklődők a legvolvóbb Volvót, az XC60-as modellt, mely a világon elsőként, az alapfelszereltség részeként tartalmazza a sűrű városi forgalomban nélkülözhetetlen City Safety koccanásgátló rendszert. Az XC60-as modellt óriási várakozás előzte meg, majd amikor bemutatkozott világsikert aratott., és már az első évben mintegy 70.000 darabot értékesítettek belőle.
És hogy mit hoz a jövő?
Nehéz erre válaszolni, ám a Volvo Car Corporation jövőképe, azaz a balesetmentes közlekedési környezet megvalósítása során a vállalat célkitűzése, hogy 2020-ra senki ne veszítse életét vagy sérüljön meg új Volvo modellekben. A közlekedésbiztonság területének egyik vezető vállalataként a Volvo nem nyugodhat bele abba, hogy emberek azért sérülnek vagy halnak meg, mert az egyik pontból a másik pontba szerettek volna eljutni.
Az utóbbi években a biztonságról a megelőzésre irányult a figyelem, és továbbra is folyamatos a fejlődés. A Volvo legújabb modelljeiben működő új technológiák – például a Collision Warning with Auto Brake (ütközésre figyelmeztető rendszer automatikus fékezéssel) és a City Safety koccanásgátló rendszer – figyelmeztetik és segítik a vezetőt a nehéz közlekedési helyzetekben a baleset elkerülése vagy a következmények csökkentése érdekében. A vállalat statisztikái azt mutatják, hogy az egyre fejlettebb biztonsági megoldásoknak köszönhetően a súlyos sérülések számát az 1960-as évek óta körülbelül 50 százalékkal sikerült csökkenteni. Egyebek mellett éppen ezen fejlesztések jegyében mutatkozik be a közönségnek a vadonatúj Volvo S60 2010 márciusának elején, a genfi autószalonon. A sportos négyajtós autó gyártása 2010 nyarán kezdődik meg a Volvo Cars genti üzemében.
A Volvo S60-hoz rendelhető a Pedestrian Detection rendszer, amely egy olyan forradalmian új biztonsági megoldás, amely képes felismerni az autó elé kerülő gyalogosokat, és automatikusan lefékezni az autót, ha a vezető nem reagál időben.
Az új Volvo S60 modellt a Volvo tervezői mozgásra alkották. Megjelenése és menettulajdonságai különböznek valamennyi Volvo típustól, technológiája révén pedig még biztonságosabb és magabiztosabb vezetési élményt nyújt A kategória vásárlói érzelemdús megjelenést, sportos formát és dinamikus menettulajdonságokat szeretnének. Az S60 rendelkezik mindezekkel.forrás: volvocars.hu